Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Balaton

Cikk:

"Magyar tenger" - mondják a Dunántúl közepén fekvő, 77 kilométer hosszúságú, opálos, sárgászöld színű, selymes vizű tóról, mely az ország egyik legbecsesebb természeti kincse és leglátogatottabb üdülőterülete. Közel 600 négyzetkilométeres felületével Közép-Európa legnagyobb tava, partvonala 195 kilométer, legszélesebb részén 14 kilométer, legnagyobb mélysége 12, 4 méter. A déli oldal gyermekeknek is ideális sekély vizében és a hirtelen mélyülő vizű északi parton is strandok sorát alakították ki. A víz hőmérséklete nyáron 20-26 Celsius-fok közötti, reggel és este a levegőnél is melegebb. A tó vize és selymes iszapja ideges panaszokra, vérszegénységre és kimerültségre jó hatású.

Balatoni honlapok: balaton.hu, balaton.net

ÉSZAKI PART

Balatonakarattyától Keszthelyig mintegy 25 tóparti üdülőhely alkotja a hegyekkel koszorúzott északi part üdülőövezetét, de a változatos vidék parttól távolabb eső településeinek számtalan látnivalója borús napokon is emlékezetes programot, kirándulást kínál.

Alsóörs
Turbános fejre emlékeztető kéménye miatt nevezik Török háznak (Petőfi köz. 7.) az ország legrégebbi, XV. századi kisnemesi udvarházát a középkorban vöröskő-bányáiról ismert településen.

Badacsony
A Badacsony-hegy (437 m) koporsó alakú, egykori vulkán, oldalában a geológiai különlegességet jelentő, megkövesedett lávaoszlopokkal a "bazaltorgonákkal", és a pálos szerzetesek finom borát, a "Badacsonyi Szürkebarát"-ot adó szőlőskertekkel. Kétszáz éves présházai két legszebbike a Szegedy Róza-ház (Kisfaludy út) benne a Balaton irodalmi és szőlőművelési emlékeit őrző Irodalmi Emlékmúzeum és a tópart leglátogatottabb borozó-vendéglője, a barokk Kisfaludy-ház (Szegedy R u. 87.) Tornácáról lenyűgöző a kilátás csakúgy, mint a hegy legmagasabb pontján lévő, 14 méter magas Kisfaludy-kilátóból vagy a délnyugati oldalon lévő Ranolder-kereszttől. A Balaton festője, Egry József (1883-1951) badacsonytomaji házában emlékmúzeuma (Egry József sétány 12.) látható. A Badacsonytomaji Szent Imre-templom - Közép-Európa első bazalttemplomaként - 1932-ben épült. A Badacsonyi Tájvédelmi Körzet hírességei a csodálatos körpanorámát nyújtó vulkanikus "tanúhegyek" - Gulács (393m), Csobánc (376m), Szent György-hegy (415m) - az egykori Pannon-tenger vízszintjéről tanúskodnak. Értékei a geobotanikai tanösvényen tárulnak fel a látogató előtt. Badacsonyörsön az örökzöldek négyszáz fajtáját bemutató Folly arborétumot (Arborétum u. 5.) érdemes felkeresni.

Balatonalmádi
Az északi part legnagyobb strandjával rendelkező, 1877 óta népszerű fürdőhely jellegzetességei a permi homokkőből készült, vörös színű épületek, így a római katolikus templom a Szent Jobb kápolnával. (Óvári Ferenc u.). A gyönyörű velencei aranymozaikkal ékes kápolna eredetileg Budán, a Királyi Várban állt, itt őrizték Szent István király nemzeti ereklyeként tisztelt jobbját. A vörös homokkő tanösvény 6 kilométeres útján táblák jelzik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park látnivalóit. Az Almádihoz tartozó Vörösberény jelképe a XIII. századi református templom, a Balaton-Felvidék egyetlen ép, középkori erődtemploma.

Balatonederics
Teve, bivaly és zebra a Balaton-parton! A nem éppen őshonos állatok a neves Afrika-vadász Nagy Endre által alapított Afrika Múzeum (Kültelek 11.) szafariparkjának lakói. A múzeum rendkívül színes gyűjteményét trófeák és afrikai néprajzi tárgyak alkotják. Előzetes bejelentkezéssel látogatható a közelmúltban feltárt Csodabogyós-barlang hatalmas cseppkőbarlangja.

Balatonfüred
A patinás balatoni fürdőhely az ország első gyógy- és üdülőhelye, innen indult útjára az első balatoni gőzhajó, itt alakult meg az első vitorlásegylet, itt épültek a múlt századi hírességek villái. A nagy romantikus regényíró, Jókai Mór (1825-1904) eklektikus villája ma emlékmúzeum (Honvéd u. 1.) eredeti berendezéssel, az író személyes tárgyaival. 300 éve gyógyítanak szívbetegeket a szívkórházban a savanyúvízforrások gyógyhatásával, melyek vize ivókúraként - cukorbetegségekre és emésztési zavarokra ajánlott - a Kossuth Lajos ivócsarnokban megkóstolhatók. A szanatórium (Gyógy tér) folyosóján a Balatoni Panteon emléktáblái; színháztermében 170 éve rendezik meg - július utolsó szombatján - a bálkirálynőt választó Anna-bálokat. A tóparti Rabindranath Tagore sétányt számos magyar és külföldi szellemóriás szobra, emléktáblája és fája díszíti. A balatoni szezonkezdetet jelentő vitorlabontó ünnepséget májusban tartják a Rózsakertnél. Különleges látványt nyújtanak az aragonit borsókövek a 120 méter hosszú Lóczy-barlang (Öreghegyi út végén) réteges szerkezetű falain. Kirándulási célpont lehet a Koloska-völgy és forrás vagy a Jókai-kilátóhoz vezető séta.

Balatonudvari
Temetőjében mintegy 50, szív alakú sírkövekkel jelzett sír található az 1808-40 közötti időből.

Felsőörs
A XIII. században, román stílusban épült az egyik legszebb Balaton-parti prépostsági templom; 1745-ben készült, ötregiszteres orgonája a népszerű nyári orgonakoncertek főszereplője. A földtörténet harmadkorába enged betekintést a Forrás-hegy geológiai bemutatóhely sétaútja.

Hévíz
A világ második legnagyobb melegvizű tava a tündérrózsákkal fedett, 47 500 négyzetméter területű, a kráternél 36 méter mély, gyógyító hatású Hévízi-tó a Balaton északi partjától 6 kilométerre. Másodpercenként 420 liter, 36 Celsius-fokos radioaktív, kénes, gáz- és ásványi anyagokban gazdag, sajátos áramlású víz tör felszínre, így télen is kellemes a szabadtéri fürdőzés a mikroklímájú völgyben.

Különleges gyógytényező a tófenék gyógyiszapja: mozgásszervi bántalmak, reumás, gyulladásos és ízületi betegségek gyógyítására kiválóan alkalmas. Gyógyfürdőként 1795 óta használják az ivókúrához egyaránt kiváló vizű, indiai vörös tündérrózsákkal fedett tavat. A tófürdőre 1968-ban fedett gyógyfürdő (dr. Schulhof Vilmos sétány 1.) épült. A gyógykúrákat a Reumatológiai és Rehabilitációs Kórházban szakorvosi felügyelet mellett végzik, a fürdőkúrához előzetes orvosi vizsgálat mindenképpen javasolt.

Káli-medence
A védett medencében kialudt vulkánok fogják körbe az ősidők óta lakott falvakat. Kékkút határában a rómaiak által is ismert, ma Theodora néven kapható ásványvizet adó kút nevezetes. A tájat a középkori palota- és templomromok, a különleges geológiai képződmények teszik különösen vonzóvá: a Hegyestű bazaltoszlop-kötegei, a Fekete-hegy bazaltoszlopai, apró krátertavai, Kornyi-tó és a világritkaságnak számító, bizarr formájú, szélmarta hatalmas kövekből álló kőtengerek: Szentbékkállán, Kővágóörsön és Salföldön.A salföldi természetvédelmi majorban szürkemarha, rackajuh, bivaly - a táj egykor őshonos állatai - kaptak újra életteret. A medence régi parasztházai okán élő szabadtéri múzeum, csendje miatt a falusi turizmus kedvelt vidéke. Nyaranta népszerű a Káli Vigasságok rendezvénysorozata.

Keszthely
A Balaton-part legnagyobb és legrégibb települése a rómaiak idejében fontos kereskedelmi központ volt: a II-IV. századi Valcum város castrumának maradványai Fenékpusztán láthatók.

Az élénk hangulatú Kossuth utca 22. számú épülete a Pető-ház - Goldmark Károly zeneszerző szülőháza - a főtérre vezet, ahol a XIV. századi ferences plébániatemplom áll; gótikus freskóit a közelmúltban tárták fel, rózsaablaka is eredeti. Az ország harmadik legnagyobb kastélya, a 101 szobás, díszes kapuzatú, barokk tornyú Festetics-kastély (Kastély u. 1.) benne az épen maradt kápolna és a 86 000 kötetes, könyvritkaságokat őrző főúri Helikon Könyvtár. A Helikon Kastélymúzeum 16 termében a XVIII-XIX. századi életmódot bemutató kiállítás, díszfegyverek és Windischgratz herceg trófeagyűjteménye látható, a tükrös zeneteremben hetente rendeznek koncerteket. Természetvédelmi terület a kastély egykor pompázatos angolparkja, felújítás alatt áll. Egykori tulajdonosa, Festetics György 1797-ben alapította Európa első felső fokú gazdász iskoláját, a Georgikont (Georgikon u. 20.), melynek történetét - a XIX. századi Balaton környéki borászat és gabonatermesztési kiállítás mellett - a Georgikon Majormúzeum (Bercsényi Miklós u. 67.) tárja elénk. Érdekesség a tóba mélyen benyúló, 1892-ben fából épített Szigetfürdő.

Amit a Balatonról tudni érdemes - kialakulása, növény- és állatvilága, fürdő- és hajózástörténete, 7000 év régészeti és néprajzi emlékei -, együtt látható a Balatoni Múzeumban (Múzeum u. 2.). A balatoni borvidék történetét, borfajtáit a bormúzeumok őrzik: Hungaricum Borház Bor- és Kádármúzeum (Helikon u. 4.), a Bacchus Bormúzeum (Erzsébet királyné u. 18.) a többi 21 magyar borvidék borait is bemutatja. A kastély marcipán makettje is látható a Marcipán Múzeum cukrászda (Katona J. u. 19.) édes érdekességei között; gazdag babavilág várja a látogatót a Babamúzeumban (Kossuth u. 11.).

Kis-Balaton
Lápos, mocsaras vidék, nádasaiban madarak tízezrei laknak. Az ország 370 madárfajából 150 itt fészkel, legtöbb köztük a gém, sok a kormorán, gyurgyalag, de legféltettebb kincse a hófehér nemes kócsag. Életük a Kányavári-szigetről (Balatonmagyaródtól 2 km-re, északra) és a pap-szigeti kilátótoronyból (Vörs községből az őrház felé vezető úton) figyelhető meg. A fokozottan védett területek csak előzetes engedéllyel és kísérővel látogathatók.

Nagyvázsony
A nagy reneszánsz uralkodó, Mátyás király kedvelt hadvezére, a mesebeli erejű molnárlegényből lett várkapitány, Kinizsi Pál (1446-94) várának 29 méter magas lakótornyából nagyszerű kilátás nyílik a környékre. A vár történetét, régészeti feltárását a Vármúzeum (Vár út 9.) mutatja be, a várkápolnában Kinizsi szarkofágja látható. A magyar későgótika egyik legszebb alkotása lehetett a mára csak romokban látható pálos templom és kolostor (Baráti-puszta). A Szent István-templom (Rákóczi u. 148.) belseje a XV. századot idézi. Szálloda a XVIII. századi Zichy-kastély (Kossuth u. 12.), ahol lovasiskola is működik, védett parkjában rendezik meg a Nagyvázsonyi Lovasjátékokat. Posta- és Távközlési Kiállítás látható a Postamúzeumban (Temető u. 3.), a nyeregtetős, zsupfedeles Schumacher-ház (Bercsényi Miklós u. 21.) az egykori takácsmester otthonát idézi, az istállóban rézműves-műhely szerszámai láthatók.

Örvényes
A több mint kétszáz éves Pécsely-patak hídja mellett álló, működőképes vízimalom (Szent Imre u. 1.) már 1211-ben őrölte a gabonát, máig őrzi a molnármesterség régi eszközeit.

Szigliget
A Balaton egyedi hangulatú üdülőhelye, domboldalra kúszó házaival, zöldellő ligeteivel máig megőrizte családias jellegét. Védettek az öregfalu nádfedeles, népi műemlék házai (Ady E., Kisfaludy, Kossuth, Petőfi utcákban), a 242 méter magas Várhegyen az 1702-ben felrobbantott XIII. századi szigligeti vár romjairól gyönyörű a kilátás. Írók alkotóháza az Esterházy-kastély (Kossuth u. 174.), 12 holdas, szépen gondozott parkjában több mint 150 fenyőfaj látható.

Tapolca
Környéke az ország egyik legérdekesebb tája: 14, süveg formájú, szőlőkkel borított bazalthegy veszi körül a Tapolcai-medencében fekvő kisvárost. Nevezetessége geológiai ritkaság, a 4 kilométer hosszúságú tavasbarlangban (Kisfaludy u. 3.) különleges élmény a csónakázás. A város közepén, a hangulatos Malom-tó partján a 200 éves vízimalom ma szálloda, mellette áll a város szülötte, Batsányi János költő (1763-1845) szobra. Közép-Európa egyik legrégibb népiskolai épülete a Városi Könyvtár és Múzeum (Templomdomb 8.), iskolatörténeti kiállítással. Régi malomépületben lelt otthonra az Első Magyar Látványtár (Tapolca-Diszel, Templomtér).

Tihany
Kéttornyú templomáról messziről felismerhető a vulkanikus eredetű, mélyen a tóba nyúló, csaknem ezer éve lakott, növény- és állatritkaságokban bővelkedő, 5 kilométer hosszú, 3,5 kikométer széles Tihanyi-félsziget. Az 1055-ben alapított bencés apátsági templomból mára csak az I. András király sírját őrző altemplom - a magyar építészet egyik legbecsesebb emléke és az apátság alapítólevele, első magyar nyelvemlékünk - maradt fenn. Az altemplomra emelt, XVIII. századi barokk, értékes fafaragásokkal díszített templom kolostorában, a Bencés Apátsági Múzeumban (I. András tér 1.) találjuk a templomtörténeti kiállítást, az utolsó magyar király, IV. Károly (1916-18) emlékszobáját, a római és középkori kőtárat. Az apátsági templom nyaranta orgonahangversenyek színhelye. Az egykori halászfalu életét idézik a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Batthyány Lajos u. 36.) XVIII. századi házai, az ófalu népi lakóházai és a Fazekasház (Pisky sétány 9.). Az ország első védett értéke 1952 óta a Tihanyi Tájvédelmi Körzet, felfedezését a Lóczy Lajos sétaút bejárása teszi élménnyé. Látnivalói a szélmarta bazaltsziklák, a vulkáni kőzetbe vájt remetetelep, a XI. században idetelepített bazilita szerzetesek barátlakásai, a csúcs-hegyi mandulafák és levendulamezők. A félsziget természetes kilátóhelyeiről: a Kiserdő-tetőről és a gejzírmező száznál is több gejzírkúpjának legszebbikétől, az "aranyház"-tól felejthetetlen kilátás nyílik a horgászok által kedvelt Belső-tóra és a madarak tízezreinek fészkelőhelyeit őrző Külső-tóra. A Balaton egyik legszebb kikötőjéből kompjárat közlekedik a másfél kilométerre lévő, déli parti Szántódra. A Babamúzeum (Visszhang u. 4.) az 1850-1920-ból való porcelánbabák és babaházak romantikus világa; augusztusban tartják a Tihanyi Ünnepi Játékok vonzó rendezvénysorozatát.

Zalakaros
Percenként 830 liter 96 Celsius-fokos gyógyvíz érkezik 2300 méteres mélységből, és táplálja az ország egyik legfiatalabb gyógyfürdőjét (Thermál u. 4.), melyben a reumatikus, mozgásszervi, és idegrendszeri bántalmakban vagy krónikus nőgyógyászati megbetegedésben szenvedők keresnek gyógyulást. Népszerű a fürdő komplex gyógyászati kezelést nyújtó gyógycentruma: kád- és súlyfürdővel. A fürdő 12 medencéje között legújabb a víz erejét masszázsra is felhasználó élményfürdő. A gyógyfürdő körül szépen parkosított üdülőközpont fejlődik: napról napra újabb szállodák, nyaralóházak épülnek, keresett a saját fürdővel rendelkező Termálkemping is. A közeli Kápolnapusztán Közép-Európa egyetlen bivalyrezervátumát érdemes felkeresni.

DÉLI PART

A 70 kilométeres partszakasz bársonyos homokkal borított, Balatonaligától Balatonszentgyörgyig kisebb-nagyobb, azonos jellegű, nyüzsgő életű üdülőhelyek megszakítatlan sora, a nap- és vízimádók és a kisgyermekes családok paradicsoma.

Balatonboglár
A déli part közepét jelentő üdülőhely a célállomás a szemközti Révfülöpről induló, népszerű Balatonátúszó-versenyeknél (július vége). A Fischl-ház (Erzsébet u. 12-14.) helytörténeti gyűjteménye, az ország első, 1932-ben épült vasbeton temploma, a Vár-dombon emelt Xantus János Gömbkilátó és a Kápolna-domb képzőművészeti kiállításairól és szabadtéri rendezvényeiről ismert kék és vörös kápolnája adnak programot az odalátogatóknak.

Balatonföldvár
Az 1872-ben alapított népszerű üdülőhelyen patinás villák sorát találjuk, a 20 méter magas kilátótorony erkélyéről körpanoráma nyílik a vidékre. Júniusban a Földvári Fesztivál és a komolyzenei Földvári Napok, júliusban a Balatoni Folklór Találkozó, augusztusban a Magyar-bajor Találkozó a sokakat vonzó program. Köröshegy XV. századi római katolikus templomában orgonahangversenyeket tartanak.

Balatonlelle
két kiemelkedő művésze, Kapoli Antal és fia munkái láthatók a XVIII. században épült parasztházban berendezett Kapoli Múzeum és Galéria (Kossuth u. 35.) termeiben. A római katolikus templom orgonahangversenyek színhelye, Somogybabodot az Off Road terepjáró-fesztivál iránt érdeklődők június elején keresik fel.

Balatonszárszó
Nevezetessége a József Attila Emlékmúzeum (József Attila u. 7.) a Magda Panzióban, ahol a nagy magyar költő utolsó napjait töltötte: művei, fényképek, festmények idézik a tragikus sorsú költőóriás (1905-37) életútját. Lovagvárak stílusában épült a Bagolyvár (Bagolyvár u. 16.) A szomszédos Balatonszemesen a magyar posta fejlődését bemutató Postamúzeum (Bajcsy-Zsilinszky u. 46.) érdemel figyelmet.

Balatonszentgyörgy
Nevezetessége a csillag alakú, a XIX. század elején, romantikus stílusban épült Csillagvár (Irtási-dűlő), a Festetics-család egykori vadászkastélya, termeiben a XVII. századi végvári vitézek életét bemutató kiállítás látható, a vidék jellegzetes építési stílusát a tájház (Csillagvár u. 68.) képviseli.

Buzsák
Népművészete, páratlan szépségű hímzései miatt - melyek a templom oltárterítőit, miseruháit is beborítják - vált Európa-szerte ismertté. A kétszáz éves tornácos parasztházban berendezett buzsáki tájház (Fő u. 8.) a falu történetével és a paraszti gazdálkodással ismertet meg, a faluházban népművészeti kiállítás látható, a népviselet gazdagságát az augusztusi Buzsáki Búcsún csodálhatjuk.Sokan keresik fel Csisztapusztán a hatásos vizű termálfürdőt, a Balaton Tófenyvesről induló kisvonattal is.

Fonyód
A "leg"-ekből több is van a kedvelt üdülőhelyen: a Berzsenyi kilátóból nyílik a legteljesebb panoráma a Balaton-Felvidékre, itt van a Balaton-part leghosszabb, 464 méteres mólója, és egyik legnagyobb strandja. Az alsóvár középkori palánkvára (Szent István u. 119.) közelében található a 22 méteres pincéjéről nevezetes Százéves Pince étterem.

Siófok
A déli oldal legnagyobb települése 17 kilométeres sávban húzódik a part mellett, kikötőjét valamennyi balatoni hajójárat érinti, innen indulnak a sétahajók is. Keresettek az Arany- és Ezüstpart szállodái, hangulatos parkjait szobrok díszítik, evangélikus templomát finn fából a sajátos stílusú Makovecz Imre építette. A város híres szülötte Kálmán Imre (1882-1953) - a Csárdáskirálynő és más világhírű operettek szerzője - múzeumában (Kálmán I. sétány 5) zongorája és személyes tárgyai. A Kárpát-medence 3000 fajta ásványát gyűjtötték össze az Ásványmúzeumban (Kálmán I. sétány 10.). A város szimbóluma a 45 m magas víztorony (Szabadság tér), közelében a Dél-Balatoni Kulturális Központ (Fő tér 2.) rangos események színhelye. A város évente megrendezi a hagyományos pünkösdi szezonnyitó ünnepséget és az Aranykagyló Nemzetközi Folklórfesztivált, de szerepelnek a gazdag programban operett-előadások, orgonahangversenyek, történelmi hadi- és lovasjátékok, nemzetközi és hazai sportversenyek, popkoncertek és rangos nemzetközi képzőművészeti kiállítások.

Somogyvár
Az ország harmadik történeti emlékhelye, az 1091-ben alapított Szent Egyed bencés bazilika- és kolostor-együttes (Kupavárhegy) restaurált maradványait tárja a látogató elé. A karcsú oszlopos kerengő finom művészi ízléssel készített faragásai, a román és a gótikus építészet szép példái helyben, a többi kőemlék Budapesten, a Nemzeti Galériában látható.

Szántód
Ősidők óta átkelőhely az északi partra a szántódi rév, kikötője 1802-ben épült. A tihanyi bencések által 1716-41 között épített, védett majorsági épületegyüttesből turisztikai és kulturális központot kialakító felújító munka Europa Nostra-díjat kapott: a kúria épületében festmények és kisplasztikák; a borospincében szőlőtörténeti, a magtárban népművészeti, a cselédházban helytörténeti kiállítás fogadja a látogatókat; a csárdában jófajta ételeket-italokat mérnek; a karámokban rackanyáj és marhacsorda legelész; az akvárium a Balaton élővilágát hozza látható közelségbe. A Kápolna-dombon álló Kristóf-kápolnától (1735) pompás kilátás nyílik az északi partra.

Zamárdi
Házai közül több népi építészeti emlék (Fő u. 120.,129.), a Balaton-melléki építkezés- és lakáskultúra emlékei a Zamárdi Tájházban (Fő u. 83.) láthatók.

(Forrás: Magyar Turizmus Rt.)

Ugrás vissza Ugrás vissza...