Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal oktatas.hu, diakigazolvany.hu és educatio.hu honlapjai, 2022.07.01 18:00 és 2022.07.03. 23:59 között nem lesznek elérhetők.

MORZSÁK

TARTALOM:Gyógyturizmus

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2006. november 6.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország különösen gazdag gazdag termálvizekben: hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban egyedülálló. Több mint ezer 30 °C fölötti melegvizet és jelentős részben gyógyvizet adó kutak száma. Válogasson legjobb fürdőnkből!
Magyarország különösen gazdag gazdag termálvizekben: hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban egyedülálló. Az ásvány- és gyógyvizek nagy része oldott ásványi anyagokat is tartalmaz, így gyógyhatású, azaz fürdő- és ivókúrára alkalmas.
Jelenleg több mint ezer a 30 °C fölötti melegvizet és jelentős részben gyógyvizet adó kutak száma. Hazánk gyógyvizei az ország szinte minden régiójában megtalálhatóak, a kutak háromnegyede az Alföldön található.
Az országban mintegy 150 melegvizes gyógyfürdő, köztük 36 speciális - többek között radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos, jódos vizet tartalmazó - fürdő található. Európa egyetlen barlangfürdője Északkelet-Magyarországon a tapolcai, a Balaton közeli Hévíz pedig Európa legismertebb meleg (33 °C) gyógyvizű tava. Budapest - évtizedek óta a világ "fürdőfővárosa" - egyes fürdőit már a török időkben használták. A fővárosban két tucat fürdő és 13 gyógyfürdő van.
Magyarország ásványvíztermelése 2000-ben 385 millió liter volt.
Ismertebb gyógyfürdőink:
Berekfürdő Gyógyfürdő
A Debrecentől 50 km-re elhelyezkedő, Hortobágyi Nemzeti Park mellett található 1100 állandó lakosú települést a Pávai Vajna Ferenc által 1928-30-ban fúrt kút tette ismertté. Az 56 Celsius-fokos alkáli hidrogén-karbonátos, jódos gyógyvizet tápláló forrás percenként 1,5 köbmétert szolgáltat. A gyógyvíz tartalmaz kloridot, bromidot, fluoridot, nátriumot, kálciumot. A víz kiváló hatású a nőgyógyászati, reumatikus, mozgásszervi megbetegedésben (gerinc-, csípő-, térdízületi meszesedések) szenvedőknek, és alkalmas a balesetek utáni rehabilitációra is.
Bük
Az Európa-szerte ismert Bükfürdő a 20. század második felében Magyarország egyik legjelentősebb gyógyfürdőjévé fejlődött. Az 1282 méteres mélységből feltörő gyógyvíz a kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonátos termálvizek közé tartozik, kiválóan alkalmas csaknem valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére.
Debrecen
A kilencvenkét hektáros őstölgyes parkban található Debreceni Gyógyfürdő különböző hőfokú, fedett és szabadtéri medencéiben több mint negyvenféle minősített gyógykezelés közül választhat. Az alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvíz idült ízületi gyulladásos, porckopásos betegségek, ortopéd elváltozások, baleseti utókezelések, egyes szív- és keringési rendellenességek, nőgyógyászati betegségek számos változata esetében, valamint idegfájdalmak kezelésére alkalmas. A gyógy- és frissítő kúrák egy-, két- és háromhetes turnusokban vehetők igénybe.
Dombovár-Gunaras
A Balatontól 70, Pécstől és a Mecsek hegységtől 45 km-re található Gunarasi Strand és Gyógyfürdő 55 Celsius-fokos termálvize alkáli-hidrogénkarbonátos hévíz, amelynek fluorid tartalma jelentékeny. Kiválóan alkalmas mozgásszervi betegség, gyomor-, bél- és epebántalmak, nőgyógyászati-, fogíny- és szájbetegségek kezelésére. Eredményesen alkalmazható bizonyos légzőszervi, szív- és érrendszeri elváltozásoknál, továbbá a bőrgyógyászat területén. A gyógyfürdő fiziko- és balneoterápiás eszközökkel, teljes körű gyógyászati szolgáltatásokkal (26-féle kezeléssel), szaunával, szoláriummal és szakképzett masszőrökkel várja egész évben a gyógyulni vágyókat.
Gyula
Az ország délkeleti részén, Budapesttől 220 km-re fekvő fürdőváros várfürdőjének vize alkálihidrogén-karbonátos, -kloridos gyógyvíz. A hat mélyfúrású kútból nyert, magas ásványianyag tartalmú, 72 Celsius-fokos víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, savas eredetű gyomorbántalmakra és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással. A gyógyulást, pihenést, sportolást kereső vendégek 18 medence közül válogathatnak. Ezen kívül iszappakolást, magnetoterápiás kezelést, galvánfürdőt, inhalációs kezelést, szénsavas fürdőt, tangentor kezelést, illetve gyógyúszást is választhatnak.
Hajdúszoboszló
A 70 éves múltra visszatekintő világhírű, egész éven át üzemelő termálfürdő az 1100 méter mélyről érkező 75 Celsius-fokos gyógyhatású termálvízzel különböző hőfokra töltött medencékkel, fizikoterápiás és balneoterápiás kezelések széles skálájával szolgálja a vendégek gyógyulását.
Harkány
A 180 éves múltra visszatekintő Harkányi Gyógy-és Strandfürdőt a "Reumások Mekkájának nevezik. A Batthyány család alapította fürdő jelenleg "Családi fürdőhely"-ként nemcsak a beteg és gyógyulni vágyó vendégeket várja, hanem a strandolni, kikapcsolódni vágyókat is egész évben.
Hévíz
A 47 500 négyzetméteres hévízi tó Európában az egyik legismertebb gyógyüdülőhely. A tavat egy igen korai geológiai periódusban keletkezett termálforrás táplál, mely percenként húszezer liter vizet ad, így a tó vize 72 órán belül megújul. A gyógyvíz hőmérséklete a nyári hónapokban 33-35 °C és télen sem csökken 26°C alá. A tó alját borító iszap különösen jó gyógyhatású, átmenetet képez a tisztán szervetlen iszap és a nagy szervesanyag-tartalmú fango között. Az iszap a hévízi vízzel keverve pakolásként kerül felhasználásra.
Kiskunmajsa
Az 1960-as években meginduló szénhidrogén-bányászat melléktermékeként felszínre törő 72 Celsius-fokos nátriumhidrogén-karbonátos termálvíz hasznosítása 1983-ban, szabadtéri medencékkel kezdődött, majd később átadták az impozáns faszerkezetű csarnokot is. Ott kapott helyet egy 36 és egy 38 Celsius-fokos gyógymedence, egy huszonöt méteres feszített víztükrű úszómedence, szauna, hideg vizes mártózó-medence, és szolárium. A szabadban gyógymedence, és egy 75x100 méteres strandmedence található.
Orosháza-Gyopárosfürdő
A korabeli sajtó által "Alföld Gyöngye"-ként emlegetett Gyopáros-tavat 1869-ben nyilvánították gyógyító hatású fürdőhellyé. A fürdő termálvizes medencéit 40-50 Celsius-fokos hőmérsékletű vízzel két mélyfúrású kút táplálja. A természetes alkáli-, hidrogén-karbonátos víz különböző mozgásszervi, gyulladásos, reumatikus és nőgyógyászati megbetegedések gyógyítására alkalmas. A gyógyfürdőzők részére egész évben nyitva tartó 365 négyzetméter vízfelületű fedett gyógymedence áll rendelkezésre, mely nyolc kádfürdőt is magában foglal. Emellett nyitott gyógyvizes medence is szolgálja a gyógyulni vágyókat.
Siófok-Igal
A Balatontól 35, Kaposvártól 25 km-re, jellegzetesen szelíd somogyi tájon, Igal védett völgyében fekvő fürdő egész évben üzemel. A termálfürdőben 651 m mélységből feltörő, 76 Celsius-fokos gyógyhatású termálvízzel különböző hőfokra töltött medencék várják a gyógyulni vágyó vendégeket. Az igali fürdő területén kilenc medence nyújt fürdési lehetőséget.
Túrkeve
A Budapesttől 160 km-re található strandon a 72 Celsius-fokos gyógyvizes medence kiválóan alkalmas idült reumatikus, ízületi, bőr- és nőgyógyászati betegségek gyógyítására, műtét utáni rehabilitációira.
Zalakaros
A Balatontól 20 km-re fekvő közel 800 éves települést a 35 éve feltárt termálvíz tette nemzetközileg ismertté. A szénhidrogén kutatófúrás során lelt 96 Celsius-fokos termálvíz nátrium-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz legjobb hatása a krónikus nőgyógyászati és fogágy megbetegedések gyógyításában, az idült gyulladásos ízületi betegségek esetében, az ortopédia, idegsebészeti és sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelésében igazolódott. A fedett fürdő egész évi nyitva tartása mellett a termálstrand szezonálisan üzemel.
Budapest
Csillaghegyi Strand, Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, Király Gyógyfürdő, Lukács Gyógyfürdő és Uszoda, Palatinus Strandfürdő, Rác Gyógyfürdő, Rudas Gyógyfürdő és Uszoda, Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
Ugrás vissza Ugrás vissza...