Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Klubok, szövetségek

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2006. április 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

 
A magyar sportéletre már az első világháború előtt is jellemző volt a főváros-központúság. Pedig Budapesten kívül akkor még jelentős lakossággal rendelkező - az első világháború után a trianoni szerződéssel elcsatolt - városok is Magyarországhoz tartoztak. A két vesztes háború után azonban még inkább jellemző volt a sport Budapest-centrikussága.
Ennek következtében a legeredményesebb klubjaink budapesti székhelyűek.
Az olimpiai elsőségek rangsorában az athéni olimpiát követően a Budapesti Honvéd vette a vezetést az Újpesti Torna Egylettől (a klubot korábban Újpesti Dózsának hívták). Athén előtt 37 aranyérme volt a Honvédnak, ez hárommal gyarapodott 2004-ben, vízilabdázóik, kajakosaik és egy vívójuk szerzett aranyérmet. Az Újpestnek 38 aranyérme van, a harmadik helyezett a Vasasnak 30, a negyedik MTK-nak (Magyar Testgyakorlók Köre, 1973-tól egyesült a Vörös Meteorral, MTK VM) 28, az ötödik Ferencvárosi Torna Klubnak 23 olimpiai bajnoki aranyérme van.
Az ötvenes években a felsorolt klubok közvetlen minisztériumi irányítás alatt álltak, a szocialista állam ily módon "biztosította" sportolói zavartalan és kiegyensúlyozott megélhetését. Az Újpestet a belügy, a Honvédot a hadügy, a Vasast maga a szocialista párt és a szakszervezetek, a Ferencvárost a mezőgazdaság vette védőszárnyai alá.
A rendszerváltozást követő években az állam elengedte az egyesületek kezét, így már nem volt lehetőség a sokmilliós támogatásokra. Ennek következtében sorra szűntek meg a szakosztályok. Az érintett egyesületek közül valamennyire jellemző, hogy a futballtól igyekeztek elsőként megszabadulni, hiszen a legnagyobb anyagi ráfordítást a labdarúgás igényelte. A klubok új befektetők után néztek (vagy éppen a befektetők láttak jó üzletet a fociban). Az MTK-nak lett először "igazi" tulajdonosa, 1994-ben Várszegi Gábor vásárolta meg a klubot. Később Újpesten és Kispesten is valódi tulajdonosok kezébe került a klub, a Ferencvárosnak pedig 2001 nyarán lett magántulajdonosa.
Mindeközben azonban az egyesületek továbbra is szűkölködnek, és csak a tetemes államadósságok elengedésének következében maradhattak életben.
Vízilabda
Magyar Vízilabda Szövetség
Domino BHSE
Vasas Plakett Euroleasing
BVSC
Ugrás vissza Ugrás vissza...