Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Sportirányítás

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2006. április 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

 
A századforduló előtt éledt újjá Pierre de Coubertin francia báró kutatómunkájának köszönhetően az ókori olimpiák gondolta, illetve annak megrendezése is. A mozgalomnak Magyarországon is akadt lelkes híve, dr. Kemény Ferenc nagybecskereki tanárember személyében, aki az 1895. december 19-én megalakuló Magyar Olimpiai Bizottság első titkára lett. (Kemény 1894-től a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.)
Ez a szervezet létrejövetele óta vezérszerepet tölt be a magyar sportéletben, hiszen a sportügyek a szocializmusban többnyire a Belügyminisztérium (OSH, OTSH) hatásköre alá tartoztak. A belügyminiszter volt a felelős a sportért, hivatali rangban pedig az egyik belügyi államtitkár volt a sportélet elsőszámú vezetője.
A 2002-ben Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériummá (GYISM) átalakuló Ifjúsági és Sportminisztérium 1998-as megalakulása után minisztériumi rangra került a sport és az ifjúság ügye. A GYISM vezetője 2002-ben dr. Jánosi György lett, akit 2003-ban Gyurcsány Ferenc váltott tisztségében.
Az GYISM sporttal kapcsolatos célja, hogy a múlt örökségének felkarolása mellett a sportba áramló pénzek - ide sorolható az állami támogatás mértéke is - növekedjenek, hiszen a világgal kizárólag ily módon lehet lépést tartani.
Ugrás vissza Ugrás vissza...