Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal

Kezdete: 2020. 04. 14. 00:00. Vége: 2020. 09. 30. 23:59 

IInformatikai fejlesztés miatt a Felsőoktatási Információs Rendszer szolgáltatásai (az „Adatkeresés” és a „Támogatási idő lekérdezése”) átmenetileg nem lesznek elérhetők. Az „Adatkeresés” felület előreláthatólag 2020. augusztus folyamán, a „Támogatási idő lekérdezése” felület pedig tervezetten 2020. szeptemberben lesz újra aktív. Bővebb információ itt olvasható.

MORZSÁK

TARTALOM:Kolozsvári töltött káposzta

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2010. február 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

 
Elkészítése
 1. Először elkészítjük a töltelékeket.
 2. A kiválogatott rizst a mennyiségével azonos sós vízben főzni kezdjük.
 3. A sertés apróhúst ledaráljuk, félig kiolvasztott, apró kockákra vágott füstölt szalonnát, ebben a zsiradékban fonnyasztott finomra vágott vöröshagymát (az utóbbi kettő kb. 1/3 részét), tört fokhagymát, egész tojást, félig főtt, kihűlt rizst, sót, pirospaprikát - amelyet a fonnyasztott hagymás alapra is tehetünk -, törött borsot és morzsolt majoránnát adunk hozzá, majd jól összedolgozzuk.
 4. A savanyított káposztafejet leveleikre szétszedjük, a leveleken végighúzódó rostos ereket éles késsel levágjuk úgy, hogy a levelek hajlíthatók legyenek. (Amennyiben nem áll rendelkezésünkre savanyított káposztafej, akkor a fejes káposzta torzsáját kivágjuk és forrásban lévő sós, ecetes, babérleveles vízben megfőzzük. További előkészítése megegyezik a savanyított káposztafejnél leírtakkal.)
 5. A káposztaleveleket szétterítjük, az elkészített töltelékkel betöltjük, összecsavarjuk és a két végét benyomkodjuk.
 6. A félretett szalonnát kisebb kockákra vágjuk, félig kiolvasztjuk, rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, tört fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, majd hozzáadjuk az apró savanyú káposzta 2/3 részét. (Utóbbit szükség esetén előzőleg kimossuk vízzel.)
 7. Szorosan egymás mellé elhelyezzük a töltelékeket, ezután rátesszük a maradék savanyú káposztát, és felöntjük annyi vízzel, csontlével, füstölt lével vagy mindhárom keverékével, hogy az egészet majdnem ellepje.
 8. Törött borssal, morzsolt majoránnával, köménymaggal, babérlevéllel, kakukkfűvel, egy kevés darált cseresznyepaprikával fűszerezzük, és fedővel letakarva lassú tűzön, az edényt időnként megrázogatva főzzük.
 9. Közben zsemleszínű rántást vagy tejfölös habarást készítünk, és az elkészült töltelékeket félretéve besűrítjük az apró káposztát. (Tejföl a rántásos sűrítésnél is kerül az ételbe.)
 10. Eddig egy töltött káposzta készítését ismertük meg, ebből úgy lesz Kolozsvári töltött káposzta, hogy a töltelék puhulása előtt negyedórával bevagdosott debrecenit főzünk bele, amikor megfőtt, paprikás zsírban forgatjuk meg.
 11. Ezen kívül tálaláskor a jénai tálba helyezett székelykáposztába ágyazott töltelékre egy frissen, natúron sütött sertésbordát, a már elkészített debrecenit és egy sült kakastaréjt teszünk. Tejföllel meglocsoljuk, paprika- és paradicsomkarikákkal díszítjük

Töltött káposzta

Megjegyzés
 1. Csak szükség esetén sózzuk az elkészült székelykáposztát, ugyanakkor kellemes ízt érhetünk el finomra vágott kapor hozzáadásával.
 2. A debrecenit szokás bevagdosás után a bordával egy időben frissen sütve is elkészíteni.
 3. A kakastaréj császár- vagy füstölt szalonnából készül úgy, hogy a szalonnából levágunk egy 6-7 cm hosszúságú és 6-7 mm szélességű szeletet, bevagdossuk, majd kevés zsiradékban forgatva megsütjük.
Hozzávalók:
töltelék:
6 dkg rizs
20 dkg sertésapró
9 dkg füstölt szalonna (3+6)
12 dkg vöröshagyma (4+8)
fokhagyma, só, pirospaprika
1 db tojás
törött bors, majoránna
káposztalevél
30 dkg savanyú káposzta
kakukkfű, babérlevél, cseresznyepaprika, köménymag (őrölt)
20 cl tejföl
1 dkg liszt
10 dkg debreceni
14 dkg sertéskaraj
só, liszt (sütéshez)
olaj (vagy zsír)
6 dkg Kolozsvári szalonna (kakastaréjhoz)
díszítés: tejföl, zöldpaprika, paradicsom
Ugrás vissza Ugrás vissza...