Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lakásépítés támogatása

Létrehozva: 2006. április 1.
Módosítás: 2006. április 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az állami lakástámogatás az elmúlt években többször változott.

A legfrissebb információkat az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal honlapján találja meg.

 

A jelenlegi szabályozás szerint - amely 2003. december 22-én lépett hatályba - az állami támogatás a jegybanki alapkamathoz kötődik. A korábbi, használt lakást vásárlóknak 6, újat építőknek vagy vásárlóknak 5 százalékos kamatplafon mozgó kamatplafonná változott. Az ügyfelek által fizetendő maximális kamat 8 százalék lett új lakás, 9,6 százalék használt lakás vásárlása esetén. A rendszer visszamenőleges hatállyal nem változott.
A támogatási rendszer továbbra is segítséget nyújt mindenkinek, aki új lakást épít vagy vásárol, használt lakást vásárol vagy korszerűsít. A lakástámogatási rendszer további, hosszabb távon még kisebb állami szerepvállalással finanszírozható formájának megteremtése érdekében a kormányzat további megoldásokat keres.

A gyermekek utáni szocpol támogatás
A szociálpolitikai támogatása - hivatalos megnevezés szerint lakásépítési kedvezmény - összegét a kormány 2004. április elsején ismét megemelte. Az egy gyermek után járó támogatás összege a 2002-es 200 ezer forintról 800 ezer forintra növekedett. Két gyermek után a két évvel ezelőtti 1,2 millió forint helyett 2 millió, három gyermek után 2,2 millió helyett 3,2 millió, míg négygyermekes családoknak 2,4 millió helyett 4 millió forintos támogatás adható.
A szocpoltámogatás továbbra is az új lakást építőknek vagy vásárlóknak, illetve a lakásépítőknek, valamint a tetőteret beépítőknek jár. Az otthonukat felújítóknak pedig az előző összegeknek a fele jár (ez az úgynevezett fél szocpol). A kedvezmény összege más eltartott családtagok után személyenként harmincezer forint. A szocpolkedvezményt az utóbb (a törlesztés megkezdése után, de még a törlesztési idő alatt) született gyermekek után is el lehet számolni a még fennálló tartozások csökkentésére, de nem lehet megelőlegezni.

Öt pilléren álló Nemzeti lakásprogram
A kormányzat 2003. tavaszán meghirdette a Nemzeti lakásprogramot (NLP), amely a készítői szerint öt pilléren áll: ingatlan és építési szabályozás, építési és befektetési ösztönzés, lakhatás és szociális támogatás, kultúra, képzés, kommunikáció, végül: kormányzati zászlóshajó projektek.
Az NLP szabályozási része egy átfogó törvényalkotási program. Ennek jegyében a parlament már 2003. őszén elfogadta a társasházi törvényt, amely a jogszabály a társasháztulajdon létesítését és biztonságos fenntartását, társasházak szakszerű és biztonságos működését, valamint a tulajdonosok érdekeinek érvényesítését szolgálja. A törvényalkotási program része egy új lakásszövetkezeti törvény megteremtése is.

Program az eladósodás mérséklésére
A kormány 2004. májusában egy olyan program elindításáról határozott, amely a lakosság eladósodásának mérséklését, a leszakadók és a hátrányos helyzetűek megkülönböztető támogatását segíti. A program a lakáshitel-tartozások egy meghatározott részére, valamint a közüzemi díjtartozásokra irányul. A programot részletesen 2004. második felére dolgozzák ki, elindítása 2005-től várható. Indokoltságát jelzi, hogy nagyjából félmillió család küzd a lakásfenntartáshoz kapcsolódó anyagi problémákkal, ez a hazai háztartások 13 százaléka.

Támogatás az önkormányzatoknak
A kormányzat jelentős támogatást nyújt az önkormányzatoknak a lakásproblémák megoldásához. A különböző, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiírt technológiai-korszerűsítési és energiatakarékossági pályázatok mellett a Belügyminisztérium 2004. januárjában - a Széchenyi terv keretében - 9,3 milliárd forintot osztott szét az önkormányzatok között. Ezt az összeget szociális bérlakások építésére, valamint a panelprogramra fordíthatják az önkormányzatok. E program keretében 2004-ig egyebek közt közel 13 000 szociális bérlakás építése, és több mint 31 000 panellakás felújítása kapott támogatást. 

Eredmények

  • A lakáscélú hitelállomány 2003. végén 1700 milliárd forint volt, 2004. első két hónapjában 82 milliárddal emelkedett (Forrás: PM)
  • Támogatott lakáshitelről szóló szerződéssel 2003. végén 290 ezer háztartás rendelkezett (Forrás: PM)
  • Az állam 2004-ben 198 milliárd forintot fordít lakástámogatásra, ez hatvanmilliárd forinttal - csaknem ötven százalékkal - haladja meg a 2003-as szintet (Forrás: PM)
  • Az épített lakások száma 2000-ben 21 583 volt, 2003-ban már több mint 35 ezerre emelkedett a kiadott használatbavételi engedélyek száma. A tavaly kiadott építési engedélyek száma elérte a 60 ezret, ami húsz százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. (Forrás: KSH)

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...