Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lakásépítés - 2008

Létrehozva: 2009. április 1.
Módosítás: 2009. április 1.
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

2008-ban 36 ezer új lakás kapott használatbavételi engedélyt, és közel 44 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A felépített lakások száma 0,2%-kal, a kiadott engedélyeké 0,9%-kal kevesebb volt az előző évinél.

A településtípusok közül a kisvárosok (nem megyei jogú városok) lakásépítése 14%-kal nőtt, a többi településtípusé csökkent, legnagyobb mértékben, 10%-kal a községeké.

Lakásépítés

A régiók közül Közép-Magyarországon 7%-kal, a Dél-Alföldön pedig 13%-kal volt több a használatba vett lakások száma, a többi régióban kevesebb lakást vettek használatba, mint 2007-ben. Tízezer lakosra számítva a legkevesebb lakás Észak-Magyarországon épült fel, de jóval az átlag alatti volt a mutató a Dél-Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön is, az észak-magyarországi régióban az országos átlag felét sem érte el.

Az országos lakásépítésben a vállalkozások által épített lakások száma 2%-kal, a természetes személyek által építetteké 1%-kal nőtt, ugyanakkor a kis súlyt képviselő önkormányzati lakásépítés kevesebb mint felére csökkent. A házilagosan végzett építkezések száma csökkent, az építési kivitelezők által végzetteké nőtt. Az új lakások 77%-át építőipari szervezetek építették, a házilagos kivitelezés aránya 19% volt. A saját használatra épített lakások száma közel 1%-kal, a bérbeadásra szánt lakásoké pedig 8%-kal nőtt, míg az értékesítésre történő építéseké 2%-kal elmaradt az előző évitől. A használatba vett lakások átlagos alapterülete Budapesten, a megyei jogú városokban és a községekben nőtt. Az átlagos alapterület 2,6 m2-rel 90 m2-re nőtt

Ugrás vissza Ugrás vissza...