Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Köztársasági elnök

Létrehozva: 2006. március 31.
Módosítás: 2014. május 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország köztársasági elnökét az Országgyűlés kétharmados többséggel öt évre választja meg titkosan a választójoggal rendelkező 35 év feletti magyar állampolgárok közül.

Az 1989-ben kikiáltott Magyar Köztársaság első elnökévé az Országgyűlés 1990. augusztus 3-án Göncz Árpádot választotta meg öt évre. 1995. június 19-én ismét ő lett az államfő az akkori parlamenti többség jelöltjeként.

Göncz Árpád második elnöki mandátumának lejártakor, 2000. június 6-án az Országgyűlés Mádl Ferencet, a FideszMPP-FKGP-MDF jelöltjét választotta meg a köztársaság új elnökévé, aki 2000. augusztus 4-én lépett hivatalba.

A Magyar Köztársaság harmadik államfője Sólyom László lett, akit 2005. június 7-én választott meg az Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság korábbi tagja (1989-1990), majd elnöke (1990-1998) augusztus 5-én lépett hivatalba.

2010. június 29-én az Országgyűlés Schmitt Pál akkori házelnököt választotta köztársasági elnökké. A jelölt az első fordulóban 263 támogató szavazatot kapott a Parlamentben. Schmitt Pál 2010. augusztus 6-án lépett hivatalba.
 
2012. április 2-án Schmitt Pál napirend előtti felszólalásában bejelentette, hogy lemond hivataláról. A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény szerint a köztársasági elnök lemondása esetén az új köztársasági elnököt az elődje megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül meg kell választani, hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket az Országgyűlés elnöke (Kövér László, Fidesz) gyakorolja. A helyettesítés alatt az Országgyűlés elnöke országgyűlési képviselői jogait nem gyakorolhatja, az elnöki feladatokat pedig a ház által kijelölt alelnök (Lezsák Sándor, Fidesz) látja el.

2012 május 2-án az országgyűlés 262 igen szavazattal, 40 nem szavazat ellenében, 3 érvénytelen szavazat mellett köztársasági elnökké választotta Áder János európai parlamenti képviselőt, a Fidesz-KDNP jelöltjét.
 
Az államfő jogkörébe tartozik:
- aláírja és kihirdeti a törvényeket,
- elnapolhatja, feloszlathatja a parlamentet, kitűzi a parlamenti választásokat,
- egyszeri vétójoggal élhet a törvény aláírása előtt, ha azzal nem ért egyet,
- kezdeményezési jogköre széles,
- kormányalakításra ad megbízást, a miniszterelnököt javaslatára választja meg a parlament,
- kinevezi a minisztereket, államtitkárokat, tábornokokat, hivatásos bírákat,
- egyéni kegyelmet gyakorolhat (az utóbbi esetekben miniszterelnöki ellenjegyzéssel).
A köztársasági elnök a fegyveres erők főparancsnoka, saját hatásköre van a külügyekben is.

Köztársasági Elnöki Hivatal
Cím: Sándor-palota, 1014 Budapest, Szent György tér 1.
Telefon: 224-5000
Internet: www.keh.hu

(Forrás: MTI Rt. Sajtóadatbank, Magyarország.hu)

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...